Kütahya’nın Simav ilçesindeki Baş Değirmenler mevkisinde önceleri 15 kadar taş değirmen olduğunu anlatan Kadir Çayır, artık bunlardan sadece kendisine ait olanın ayakta kaldığını söyledi.
Çayır, “Ben de dede yadigarı taş değirmenimizi hem teknolojiye yenik düşmemesi için hem de müşterilerimin taleplerine yetişebilmek için restore ettirdim. Şimdi ilkbahar dönemlerinde yağmurların bol olduğu günlerde değirmenimi çalıştırarak, kendi işletmemin ihtiyacı olan unlarımı kendi tarlalarımdan hasat ettiğim buğdayları öğüterek elde ediyorum. Öğüttüğüm unları ambarımda muhafaza ederek ihtiyaç duyduğumda çıkarıp ekmek yapıyorum. Müşterilerim organik undan yapılan ekmek ile unlu mamullerimin lezzetine hayran oluyorlar. Bu yüzden de işletmemi tercih ediyorlar. Dede yadigarı taş değirmenim yüzünden hiç müşteri sıkıntısı çekmiyorum” diye konuştu.
“Keşke taş değirmenler koruma altına alınmış olsaydı”
En sağlıklı unun taş değirmenlerde öğütüldüğünü söyleyen Çayır, “Ununu kendi yetiştirdiğin buğdaydan elde edersin, nasıl öğütüldüğünü görür ve için rahat bir şekilde tüketirsin. Keşke geçmişin kültürünü yaşatan taş değirmenler koruma altına alınmış olsaydı. Şimdi aranır hale geldi. Ben de Allah izin verirse ömrüm yettiğince bu değirmeni çalıştırmaya devam edeceğim” dedi.
Kaynak: DHA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.