Dünyada sadece 303 hastaya uygulanan biyonik göz ameliyatıyla yapay görme deneyimi yaşayan 62 yaşındaki tavuk karası hastası Özkan Yıkıcı, geçirdiği başarılı operasyonla şekilleri yeniden seçmeye başladı.
Hastalığı yüzünden yıllardır göremeyen Özkan Yıkıcı, yapay görme deneyimiyle büyük sevinç yaşadı. Yıkıcı, ameliyat sonrası bir yıl boyunca devam edecek rehabilitasyon sürecinin ardından yeniden görebilecek.
Argus II sistemi kullanılarak biyonik görme yeteneği kazanan 303 hastadan biri olan Özkan Yıkıcı, tedavi sürecinde yaşadıklarını anlattı.
Tedavisi için yıllardır arayış içerisinde olduğunu ve ülke ülke gezdiğini belirten Yıkıcı, aldığı rehabilitasyon sayesinde her gün daha iyiye gittiğini söyledi.
Yıkıcı, görme engelinin doğuştan olduğunu vurgulayarak, “Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Köylüoğlu ile tanıştım ve tedaviye karar verdik. Şimdi eskiden çok daha rahatım. Şekilleri yeniden seçmeye başladım. Yapay görme deneyimim rehabilitasyonla daha da ilerleyecek” dedi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal ise, “Tedavi süreci hastanın uygunluğunun değerlendirilmesi, cerrahi, sistemin kişisel ayarlarının yapılması ve açılması ardından başlayan rehabilitasyon aşamalarından oluşuyor. Özkan Yıkıcı’nın göz muayene bulgularının yanı sıra, tedavinin detayları konusundaki bilgisi, sistemin sunduğu yapay görme konusundaki doğru algı ve gerçekçi beklentisi ile bu tedavi için çok uygun bir hasta olduğunu gösterdi, tedavi sürecinin başarı ile ilerliyor” müjdesini verdi.
“Yatay, dikey ve çapraz çizgileri takip edebilir hale geldi”
Biyomedikal Yüksek Mühendisi M. Recai Arslantaş da, ameliyat sonrası rehabilitasyonun ortalama bir sene sürdüğünü söyleyerek, şöyle konuştu:
“20 saat klinik içinde ve 20 saat de ev ortamında olmak üzere toplam 40 saatlik bir rehabilitasyon programı uygulanıyor. Sistem biyonik yapay görme fonksiyonu sağladığından hastanın yeni görme şekline alışması için egzersiz ve rehabilitasyon yapıyoruz. Özkan Bey çok hevesli ve azimli. Verdiğimiz ev ödevlerini yapıyor. Biz de onun başarabileceği küçük hedefler koyarak tuğlaları inşa ediyoruz.”
Ameliyattan iki ay sonra objelerin yerini tespit etme ve el-göz koordinasyonu sağlanması egzersizlerini tamamladıklarını söyleyen Arslantaş, “Yatay, dikey ve çapraz çizgileri takip edebilir hale geldi. Kontrast mantığını nasıl kullanması gerektiğini daha iyi anlamaya başladı. Eskiden kalan görme hafızası ile sistemin kendisine sağladığı yapay görmeyi eşleştirerek objeleri yorumlamayı öğretiyoruz” dedi.
“Bir yere çarpmadan rahatlıkla yürüyebilecek”
Rakam ve harflerle ilgili çalışmalar yaptıklarını söyleyen Arslantaş, şöyle devam etti:
“Klinik rehabilitasyon bittikten sonra evinde egzersizler yapacağız. Evde bir yere çarpmadan, takılmadan, düşmeden hayatına devam etmesi için çalışacağız. Özkan Bey ameliyattan önce sadece bir ortamda ışık olup olmadığını ve bazı el hareketlerini gölge şeklinde hissedebiliyordu. Ameliyat ve rehabilitasyon sonrasında sistemin sağladığı elektriksel uyarılarla birlikte bir kapıdan kendine zarar vermeden, çarpmadan kendi başına geçebilecek. Bir odaya girdiğinde odada kaç kişi olduğunu, koltukta birinin oturup oturmadığını daha kolay anlayacak. Yemek masasına oturduğunda tabak, çatal, bıçağın nerede olduğunu bilecek ve tek başına yemek yiyebilecek. Kendisine uzatılan fincan, bardak gibi eşyaları dökmeden alabilecek. Merdiven inip çıkması kolaylaşacak. Araba, insan gibi hareketli objelerin hareket yönünü tayin edebilecek, yol kenarında bulunan ağaç, elektrik direği gibi engellere çarpmadan yürüyerek daha mobil hale gelecek.”
“Operasyonun 3 önemli aşaması var”
Operasyonun içeriğine ilişkin bilgiler veren Prof Dr. Tuğrul Altan ise, şunları söyledi:
“İşimizin 3 tane önemli aşaması var. Birinci aşaması, hasta seçimi. Daha sonra cerrahi aşaması, cerrahiden sonrada görme rehabilitasyonu aşaması. Yani tek aşamalı bir tedavi değil bu. Oldukça uzun bir tedavi sürecini içeriyor. En düşük yaş olarak 25, en yüksek olarak da 80 yaş uygulanan hastalar arasında. Hastanemizde uyguladığımız ilk hastamız Türkiye’de yapılan 13’üncü hastamız.”
Argus II sistemi kullanılarak uygulanan görme tedavisi yöntemiyle Türkiye’de 13 kişi sağlığına kavuştu.
Kaynak: İHA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.