Avusturya’daki, Viyana Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Müdürü AyÅŸe Yorulmaz, Türk-Osmanlı medeniyetinin kadim unsurlarından “sebiller ve ÅŸadırvanlar” baÅŸlıklı serginin açılışında yaptığı konuÅŸmada, enstitü olarak bu yılı “Türk Kültüründe Su Yılı” olarak belirlediklerini söyledi.
Yorulmaz, bu yıl düzenleyecekleri bir çok etkinlikte su temasının işleneceğini belirterek, Viyanalı sanatseverlerin gerçekleştirecekleri çeşitli programlar vesilesiyle suyun Türk kültüründeki yerini daha iyi kavrayacaklarını ifade etti.
Türk Sanat Tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu ise konferansta yaptığı konuşmada, suyun Türk-Osmanlı kültürü içindeki yerini anlattı.
ÅžerifoÄŸlu, suyun Osmanlı’nın gündelik yaÅŸantısında çok önemli bir iÅŸlevi olduÄŸunu dile getirerek, “Bugün de özellikle İstanbul’da ayakta kalan sebil ve ÅŸadırvanların modern yaÅŸamda iÅŸlevlerini yitirmiÅŸ olmalarına raÄŸmen Osmanlı’nın suya yaklaşımının en rafine örneklerini temsil ediyor.” dedi.
Sebil ve şadırvan kültürünün yitirilmemesi gerektiğini vurgulayan Ömer Faruk Şerifoğlu, bu zenginliğin gelecek nesillere taşınması gerektiğini de dile getirdi.
Ziyaretçilerin yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi sergide, İstanbul ve Bursa’daki önemli sebil ve ÅŸadırvanların yaklaşık bir asır önce çekilmiÅŸ fotoÄŸrafları meraklıların ilgisine sunuldu.
Kaynak: AA