1206 yılında Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev’in kardeÅŸi Gevher Nesibe Sultan adına yapılan, Gevher Nesibe Medresesi Åžifahanesi, Kayseri’nin Selçuklu döneminde inÅŸa edilen en önemli tarihi yapısı.
Tıp alimlerinin de önemli ameliyatları gerçekleştirdiği yer olarak tarihe geçen yapının restorasyonu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı.
Selçuklu Uygarlığı Müzesi unvanını alan tarihi yapı içinde 600’den fazla Selçuklu dönemine ait tarihi eser, binin üzerinde sikke, ziyaretçilere gösteriliyor.
Modern müzeciliğin örneklerinin sunulduğu müzede, silikondan heykeller bulunuyor, projeksiyon cihazlarıyla görsel uygulamalar gösteriliyor. Öğrenciler için çocuk atölyesinde Selçuklu dönemine ait bilgiler veriliyor, uygulama yaptırılıyor.
Müze Müdürü Fehmi Gündüz, Gevher Nesibe Medresesi ve Åžifahanesi’nde 812 yıl önce katarakt ve fıtık ameliyatları yapıldığını belirterek, ÅŸunları söyledi:
“Gevher Nesibe Medresesi ve Åžifahanesi, 1206 yılında hayata geçti. Buranın medrese, yani gıyasiye kısmında tıp öğrencileri geliÅŸmiÅŸ ve düzenli eÄŸitim görmüş, ÅŸifahane bölümünde de bunları uygulama imkanı bulmuÅŸlar. Åžifahanede, günümüzden 812 yıl önce katarakt, ayrıca da fıtık ameliyatları yapılmış. Åžifahane, Osmanlı döneminde de aslına uygun olarak 1890 yılına kadar hizmet vermiÅŸtir. Cumhuriyet döneminde mevcut yapının yüzde 70’i imar faaliyetleri sayesinde aslına uygun olarak restore edilmiÅŸ,1982 yılında Erciyes Üniversitesi’ne baÄŸlı olarak tıp tarih müzesi oluÅŸturuldu.”
Görme engellilere özel replika
Gündüz, oluÅŸturulan replikalarla müzeye gelen görme engellilere, hiçbir yardım almadan gezme ve yer alan tarihi eserleri anlama fırsatı sunduklarını söyleyerek, “Gevher Nesibe Medresesi ve Åžifahanesi’nde her odada Selçuklu dönemine ait faaliyetler uygulamalı olarak ziyaretçilerimize gösteriliyor. Aynı zamandan her odanın karşısına gelecek ÅŸekilde görme engelliler için braille alfabesinden oluÅŸan replikalar bulunuyor. Bir görme engelli müzeye geldiÄŸi zaman replikalar sayesinde anlatılan konunun özetini hissedilebilir. Ayrıca hiçbir yardım almadan müzeyi rahatlıkla gezebilir” dedi.
Müze Müdürü Fehmi Gündüz, dünyada benzer yapıların bulunduÄŸunu, ancak en eski yapının Gevher Nesibe Medresesi ve Åžifahanesi olduÄŸunu belirterek, “Gevher Nesibe Medresesi ve Åžifahanesi’ne benzer yapı İtalya’nın Floransa ve Milano kentlerinde var. Ancak bu yapılar da Gevher Nesibe Medresesi ve Åžifahanesi’nden 100-200 sene sonra kurulmuÅŸ yapılardır” diye konuÅŸtu.
Kaynak: DHA