Dünya çapında IP adreslerini koordine eden ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), bu sene 5. Ortadoğu DNS Forumu’nu BTK’nın ev sahipliğinde Ankara’da düzenleyecek. Forum öncesi ICANN Ortadoğu’dan Sorumlu Küresel Paydaş İlişkileri Başkan Yardımcısı Baher Esmat Ntv.com.tr’nin sorularını yanıtladı.İlker.kocas@ntv.com.tr
1- ‘KSK ROLLOVER’ OLARAK ANILAN İNTERNETİN ANAHTAR DEĞİŞİMİNİN GEÇTİĞİMİZ YILIN EKİM AYINDA GERÇEKLEŞMESİ GEREKİYORDU. ANCAK BU TARİH 2018’E ERTELENDİ. SÖZ KONUSU DEĞİŞİM İLE İLGİLİ YENİ BİR ERTELEME BEKLİYOR MUSUNUZ?
Bu konuda bir erteleme beklemiyoruz. Bu çok kritik bir süreç, çok kritik bir operasyon çünkü amacımız sistemin ana şifreleri değiştirmek. Aynı zamanda hassas da bir süreç bu nedenle işin teknik tarafı ile ilgilenen ihsanlar ile fikir alışverişine de çok önem verildi. ICANN olarak dünya genelinde alanında uzman pek çok kurum ile görüştük. Amacımız bu dönüşümün olabilecek en az hata ile hayata geçirilmesi. Teknik ekibimiz söz konusu değişimin bu yılın ekim ayında gerçekleşeceğini belirtiyor. Bütün çabamız bu planı bu tarihte hayata geçirmekte.
2- GEÇTİĞİMİZ YILLARDA KULLANIMA SUNULAN ‘İST’ VE ‘İSTANBUL’ DOMAİN’LERİNİN KULLANIMIMI HAKKINDA SON RAKAMLARI PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?
Resmi rakamlara göre iki domain için 10 ila12 bin arasında bir sayı karşımıza çıkıyor. ‘İstanbul’ domain’i 12 bin, ‘İst’ domain’i ise 10 bin civarında. Bu iki domain de oldukça yeni alan adları. Bu yüzden performanslarını yargılamak için henüz çok erken. Çünkü bu sektörde rakamların bir şeyler söyleyebilmesi için genellikle birkaç yılın geçmesi gerekiyor. Bence ‘İst’ ve ‘İstanbul’ domain isimlerinin kullanıma sunulması İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından atılmış iyi bir adımdı.
ICANN Ortadoğu’dan Sorumlu Küresel Paydaş İlişkileri Başkan Yardımcısı Baher Esmat
3- TÜRKİYE’DE BAŞKA BİR KENTİN BENZER BİR PROJESİ VAR MI?
‘İstanbul’ ve ‘İst’ domain adları gibi diğer şehirlerin böyle bir çalışması bulunmuyor. En azından bizim böyle bir çalışma veya plan hakkında bir bilgimiz yok.
4- BERLİN, LONDON VE NYC GİBİ KÜRESEL RAKİPLERİNE KIYASLANDIĞINDA ‘İST’ VE ‘İSTANBUL’UN KONUMUNU NASIL YORUMLARSINIZ?
Diğer TLD’lerin (Top Level Domain) rakamları hakkında kesin bir rakam söyleyemem ama şunu söyleyebilirim şu an için karşılaştırma yapmamız için çok erken. Londra NYC veya Berlin domain’leri internet kullanımının oldukça köklü olduğu ülkeler. Bu ülkelerdeki internet ekosistemi oldukça farklı ve çok da rekabetçi. Ama aynı zamanda bu domain’ler kişiler ve organizasyonlar tarafından talep görüyor. Ortadoğu’da ise daha farklı bir ekosistem söz konusu. Domain adı kayıtları söz konusu olduğunda Türkiye bu alanda bölgenin en büyük aktörlerinden. Türkiye’de 1.5 milyona yakın kayıt ettirilmiş domain adı bulunmakta. Ama bu rakamı Batı Avrupa ile ya da Amerika Birleşik Devletleri ile kıyaslarsanız rakamların onların gerisinde olduğunu söyleyebiliriz.
5- İNTERNET KULLANIMINI ARTIRMAK İÇİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ATILMASI GEREKEN ADIMLAR NELER?
Daha önce de belirttiğim gibi Ortadoğu ile kıyaslandığında Türkiye’deki internet kullanımı oldukça yüksek. Bildiğim kadarı ile Türkiye’de internete erişim yüzde 70 düzeyinde. Yani nüfusun 3’te 2’sinin online dünyada olduğunu söyleyebiliriz. Ancak geriye kalan 3’te 1’in internet ile tanıştırılması lazım. Bu insanların internet ile tanıştırılması için içerik bazlı bir efor harcanması gerektiğini düşünüyorum. Bu insanların ilgisini çekebilecek girişimler ile onların online dünya ile tanıştırılabileceğini düşünüyorum.
Katılımın ücretsiz olduğu Orta Doğu DNS Forumu’nun beşincisini bu yıl 25-26 Nisan’da Ankara’da düzenliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.