Adli Bilimciler DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof. Dr. Hancı, “Beklentimiz, mevzuatın deÄŸiÅŸtirilerek kokunun delil veya ön delil olarak kullanılması. Koku, baÅŸlı başına muazzam bir alan. Bir kiÅŸinin kokusu, bir baÅŸka kiÅŸinin kokusuna benzemez.” dedi.
Adli Bilimciler DerneÄŸi BaÅŸkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı, yaptığı açıklamada, kokunun geliÅŸmiÅŸ pek çok ülkede hukuki delil olarak kullanıldığını söyledi.Â
Türkiye’de de geçen yıl Emniyet Genel Müdürlüğü UyuÅŸturucu ile Mücadele Daire BaÅŸkanlığınca olayların aydınlatılmasında kokunun delil sayılmasına yönelik çalışmaların masaya yatırıldığı “1. Adli Koku Semineri”nin düzenlendiÄŸini hatırlatan Hancı, Türkiye’de uyuÅŸturucu, canlı insan, ceset, mayın, bomba, kaçak sigara, kaçak mazot ile son dönemde sahte para bulabilen köpekler yetiÅŸtirildiÄŸine dikkati çekerek, “Kokunun delil olarak kullanılması için çalışma baÅŸlatıldı. Suçu iÅŸleyen kiÅŸi ortamda bir koku bırakıyor. Biz o kokuyu bir yere hapsediyoruz. Sonra köpeÄŸimize koklatıyoruz. Elimizde de 5-6 şüpheli var. Köpek kokuyu aldıktan sonra 5-6 kiÅŸiden birine tepki veriyorsa o kiÅŸi şüpheli olabilir.” diye konuÅŸtu.
Henüz altyapı ve mevzuat oluşturulmadığı için kokunun delil olarak kullanılamadığını dile getiren Hancı, oysa Almanya başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde kokunun yargı mevzuatında kullanıldığına işaret etti.
“KöpeÄŸin reaksiyonuna göre araÅŸtırmayı derinleÅŸtirelim”
Hancı, Türkiye’de de yasal düzenlemeler yapılıp kokunun en azından ön delil olarak kullanılmasının önünün açılması gerektiÄŸini vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:
“Köpek bir kiÅŸiye reaksiyon gösteriyorsa onunla ilgili araÅŸtırmayı biraz daha derinleÅŸtirelim. Bununla ilgili sempozyum yaptık. Daha sonra hukukçular, adli tıp uzmanları, antropologlar, veteriner hekimler ve ilgili tüm arkadaÅŸlarla bir araya geldik. Adli kokuyla ilgili bir kitap çıkardık. Bu çalışmaların akabinde raporlarımızı sunduk. Bizim beklentimiz, mevzuatın deÄŸiÅŸtirilerek kokunun delil veya ön delil olarak kullanılması. Koku, baÅŸlı başına muazzam bir alan. Her insanın kokusu farklıdır. Bir kiÅŸinin kokusu, bir baÅŸka kiÅŸinin kokusuna benzemez. Bunu bir de köpekler açısından düşünün. Biz bir çay bardağının içindeki kesme ÅŸekerin kokusunu duyabiliriz. Bir köpek ise olimpik havuzdaki bir kesme ÅŸekerin kokusunu hissedebilir. Nasıl parmak izi bize ait retinamız baÅŸkasına benzemiyor, DNA’mız eÅŸsiz, kulak izimiz, dudak izimiz eÅŸsizse kokumuz da farklıdır. Kokuyu tespit eden köpek şüpheliye reaksiyon verdiÄŸinde onun üzerine gitmek, araÅŸtırma yapmak zorundayız. Dolayısıyla koku delil olarak kullanılmalıdır.”