Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın yaptırdığı burçların 94 yıldır yeri bilinmeyen kitabesinin, Kaleiçi’nde bir evin duvarında olduÄŸu ortaya çıktı.
Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın yaptırdığı burçların 94 yıldır yeri bilinmeyen kitabesi, Antalya Kaleiçi’nde bir evin duvarında bulundu. Kaleiçi’nde 1220-1237 yıllarında yaptırılan ve 19 burçtan oluÅŸtuÄŸu bilinen sur hattındaki, Selçuklu Sultanı Keykubat’ın kayıp kitabesinin, aynı bölgede burçlara yaslanan iki katlı bir evin üst katındaki duvarda olduÄŸu belirlendi.
1924’TEN BERİ KAYIH
Kaleiçi bölgesinde kayıp burçlar üzerine araÅŸtırma yapan ve kitabenin yerini bulan araÅŸtırmacı Necmi Atik, fotoÄŸraflama yaparak durumu Antalya İl Kültür Müdürlüğü’ne bildireceÄŸini söyledi. Atik, kitabenin üzerinde yaptığı incelemede, en son 1924 yılında varlığından haberdar olunan ve o zamandan beri kayıp bilinen eser olduÄŸunun belirlediÄŸini bildirdi.
“ORJİNAL HALİYLE DURUYOR”
Kitabenin 1,70 metre boyunda ve 1,20 metre geniÅŸliÄŸinde olduÄŸunu ifade eden Atik, şöyle konuÅŸtu: “Kaleçi’nde Hıdırlık tarafına doÄŸru, Ahi Yusuf Camii’nin üstünden baÅŸlayıp, imaret kapısında tamamlanan ve takriben 19 burçtan oluÅŸan sur hattı, Alaaddin Keykubat döneminde yaptırılan surlardır. Bu burç ve sur silsilesinde Alaaddin Keykubat dönemine ait kitabelerden deniz tarafındaki 1 numaralı, burcun üzerinde 1924 tarihinde Ahmed Tevhid tarafından in situ (yerinde inceleme) durumunda tespit edilip bulunmuÅŸtur. Kitabenin kayıp olduÄŸu veya nerede olduÄŸunun bilinmediÄŸi söyleniyordu. Åžu an bu kitabe evin ikinci katında konulduÄŸu yerde, burcun üzerinde orijinal haliyle durmaktadır. Kitabe, Alaaddin Keykubat devrine ait. Yine Aladdin Keykubat döneminde baÅŸlayan ‘El-minnetü lillahi’ diye baÅŸlıyor. Hicri 622, Miladi 1225 tarihlerine denk geliyor. Kitabe bir mermer taÅŸa hak edilmiÅŸ. Aynı silsiledeki bütün kitabelerin ortak vasıflarını bu kitabe de taşıyor.”
Atik, bu sur ve burç silsilesindeki 2 no’lu burçla aynı hatta olduÄŸunu düşündüğü, diÄŸer kayıp kitabelerin de bulunmayı beklediÄŸini vurguladı.
Daha önce 10 yıl Antalya’da Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeliÄŸi yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve BeÅŸeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, Türk-İslam Sanatları ve Arkeolojisi Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Yrd. Doç. Dr. Zekeriya ÅžimÅŸir de Antalya burçlarına ait kitabelerden söz konusu eserin bulunmasının sevindirici olduÄŸunu belirtti.
“HAT TARİHİNİN GELİŞİMİNİ YANSITIYOR”
ÅžimÅŸir, Selçuklu sülüsü yazı karakterinde yazılan kitabenin, beÅŸ satır olarak istif edildiÄŸini dile getirerek, şöyle konuÅŸtu: “Bu anlamda önemli bilgileri ihtiva etmesi yanında, döneminin hat tarihinin geliÅŸimini yansıtması bakımından da son derece kıymetlidir. Kitabenin bulunduÄŸu yapının eÄŸer tescili yoksa Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilmesi gerekir. Ayrıca eserin bulunduÄŸu yapının kamu eline geçmesi için kamulaÅŸtırılması faydalıdır. DiÄŸer taraftan Koruma Kurulunda konu görüşülerek kitabenin bakım ve restorasyonuna yönelik karar ve ilgili kurum ve uzmanlar tarafından bakım ve restorasyon uygulamalarının yapılması gerekir. Kitabenin bulunup yeniden gün ışına çıkartılması sürecinde emeÄŸi geçenleri tebrik ederim.”