Projenin mimarı, Çanakkale’nin Lapseki ilçesindeki Lapseki Plevne Ortaokulu’nda okuyan öğrenciler. Su israfını önlemek için, yeni projeyle atık sudan elektrik üretmeyi amaçlıyorlar.
Projeye göre, evlerdeki termosifon ve ani ısıtıcıları devreye sokmasıyla çeşme açıldığında ilk olarak soğuk su geliyor. Sistem bu suyu istenilen ısıya ulaşıncaya kadar sürekli çeviriyor ve buradan da elektrik üretiliyor. Sistem, ürettiği elektriği depoluyor ve bu enerjiyi de ufak tefek ev işlerinde rahatlıkla kullanabiliyor.
“Bu elektrik sokak lambalarının aydınlatılmasında kullanılabiliyor”
Hazırladıkları projeyi anlatan öğrenciler, su israfını önlemeyi hedeflerini söyledi.
“Evdeki termosifon ve ani ısıtıcıları devreye sokarak çeşmeyi açtığınızda önce soğuk su gelir. Sistem bu suyu istenilen ısıya ulaşıncaya kadar sürekli çeviriyor ve buradan da elektrik üretmiş oluyoruz. Ürettiği elektriği depoluyor ve bu enerjiyi de ufak tefek ev işlerimizde rahatlıkla kullanabiliyoruz. Siz musluğu açtığınızda direk sıcak su ile karşılaşıyorsunuz. Ayrıca atık sulardan elektrik üretebildiğimiz ikinci projemizde de evlerdeki atık sular ana boruda birleşiyor. Kanalizasyon borusuna yerleştirilen çarklar sayesinde elektrik üretiliyor. Bu elektrik sokak lambalarının aydınlatılmasında kullanılabiliyor.”
Öğrencilerin tek isteği, projelerini hayata geçirebilmek için maddi destek.
“Bu kurduğumuz devrelerin işler hale getirilebilmesi için maddi kaynaklarımız yetersiz kalıyor. Biz devlet okulu öğrencileri olduğumuz için bu kadarını yapabiliyoruz.”
Plevne Ortaokulu robotik takımındaki öğrenciler, İstanbul Şehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bölge turnuvalarında yenilikçi çözüm ödülünü alarak, Türkiye finallerine 3’üncü kez gitmeye hak kazandı.
Kaynak: İHA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.